Balkonda Biber Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta biber nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Biber bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Biberin Faydaları

Biber, önemli sebzelerin başında gelmektedir. Taze yenildiği gibi salçası da yapıldığı için yemeklere tat ve renk verir. Ayrıca salatada tüketildiği gibi, kurutulup toz halinde de tüketimi bulunur. C vitamini bakımından da oldukça faydalı olan biber, acılı bir şekilde tüketildiği zaman iştah arttırıcı özelliği de bulunur. Bu sayede de sindirim sisteminde bir bakıma temizlik görevi gören maddeler gönderir. Bu anlamda da oldukça önemli bir sebzedir ve istenilen ölçüde tüketilebilir. Sadece acı biber de çok fazla aşırıya kaçmak tavsiye edilmez.

Biberin sivri, çarliston, iri kırmızı, dolmalık, konik ve domates gibi çeşitleri bulunur. Çarliston ve sivri biberler genellikle yemekler ve salatalarda kullanılırken, dolmalık ve iri kırmızı biberler ile de enfes yemekler hazırlanabilmektedir. Yazımızın devamında balkonda biber yetiştiriciliği konusunun önemli noktalarına değineceğiz.

Balkonda Biber Yetiştiriciliği

Balkonda Biber Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda biber ekimi için eğer tohumdan işleme başlayacaksınız öncelikle o tohumu çimlendirmeniz gerekir. Bunun içinde biber tohumları öncelikle bir gün boyunca suda bekletilir. Ardından bir kaba konur ve kabın üst seviyesinin yaklaşık 1 cm altına kadar elenmiş toprak konur. Fıs fıs ile nemlendirme işleminden sonra tohumlar toprağa yerleştirilir. Sonra geriye kalan kısım da toprakla kaplanır. Tekrar toprağı nemlendirdikten sonra etrafını streç film ile iyice kapatılır. Direkt güneşten uzak bir yerde ve ara ara toprağı nemlendirmek suretiyle yaklaşık 15 gün geçirmek üzere bir köşeye alınır. Tohumlar yaklaşık 4 cm fide halini aldıktan sonra saksıya ya da bahçeye ekilebilir.

Biber Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Biber ekimi kış ayları haricinde her mevsim ekilebilmektedir. Ancak havaların sıcak olması biberlerin verimliliğini arttıracaktır. Soğuk havalarda, özellikle hava sıcaklığının 2 derecelere kadar düşmesi biberin ölmesine neden olur. Bu nedenle ilkbaharda başlayan biber ekimi için don tehlikesinin tamamen geçmesi beklenir. Ayrıca sıcak havayı sevmesine rağmen biberlerin de dayanabileceği maksimum bir ısı sınırı bulunur. 32 derecenin üstüne çıkıldığı zaman verimlilik oldukça düşer. Bu sebeple balkonda yetiştireceğiniz biberin direkt olarak güneşe maruz bırakmamalısınız.

Ekimi Yapılacak Biberin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Biberlerin iyi bir yetişme ve yüksek verim getirebilmesi için besin ve organik maddeler bakımından oldukça desteklenen ve zengin bahçe toprağı adı da verilen tınlı toprak kullanılması uygundur. Eğer üretimin hızlı olması ama verimin düşmesi göze alınırsa takviye olarak kumlu toprak ilave edilir. Aksi durumda geç olsun ama bol miktarda hasta edilsin istenirse de kumlu ve killi topraklar karıştırılmalıdır.

Biber Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda Biber yetiştiriciliği yapsanız dahi her toprak için gübre ihtiyacı bulunur. Saksıda yetiştirilmeye başlanacak biberler için saksıya koyulan toprağın % 20 ‘si kadar ahır gübresi ilave edilir. Dikim yapıldığı sırada ise fosforlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı toprağa eklenir. Daha sonra ilk sulama yapılmadan hemen önce azotlu gübrenin kalan kısmı da verilir.

Biber Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Biber yetiştiriciliği almak istediğiniz hasat çokluğuna göre saksıdan başlanılarak büyük ve geniş bahçelerde de yapılabilir. Burada belirleyici unsur tamamen sizin bu işe verdiğiniz değer ve amaç ile ilgilidir. Özellikle son zamanlarda insanlar evlerin balkonlarında biber yetiştiriciliği yapmaya başladılar.

Ekilen Biberin Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Biber sulaması genellikle ekim yapıldıktan 10 gün sonra başlanır. İlk meyve görünmeye başlandığı an sulama başlar ve haftalık olarak Eylül Ekim ayına kadar devam eder.

Ekilen Biberin İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

İlkbaharda ekilen biberler Haziran sonu gibi toplanmaya başlanır. Ekim ayına kadar devam eden hasatta yaklaşık 12 defa hasat yapılır.

Biber Tohumu ve Fide Fiyatları

Biber fidelerinin fiyatları genellikle 40 kuruştan başlamaktadır. Toplu alımlarda bu fiyatlar illa ki değişecektir.

Biber Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda yetiştirilen biberler için hasat verimliliği bölgeye, fideye ve ekim yerinin genişliğine göre farklılık gösterir. Bir orta boy saksı da her hasatta 15 – 20 adet biber alınabilir.

Balkonda Biber Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir