Balkonda (Saksıda) Roka Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta roka nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Roka bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Rokanın Faydaları

Acımsı bir tada sahip olan Roka, genellikle kuzu kulağı ile de karıştırılmaktadır. Salataların yanında kullanılan bu yeşillik inanılmaz faydaları ile sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Çiftlikte Ekim ayı sonu ile hasatı başlanır ve kış boyunca tüketilir. Turp ailesinin bir üyesi olarak bilinen Roka, sulak yerlerde yetiştiği için neredeyse tamamına yakını sudur. Acımsı bir tadı olsa da salatalarda zeytinyağı ve limonla birlikte oldukça güzel bir izlenim bırakır. Güçlü bir antioksidan olması yönünden de etkin bir toksin atıcıdır.

Balkonda (Saksıda) Roka Yetiştiriciliği

Rokanın faydaları ve görevleri arasında pek çok etken bulunurken başlıca faydaları şu şekildedir. Kandaki oksijen değerini arttırır. Kemik sağlığı, diş ve göz sağlığını da içerdiği A vitamini ile desteklemektedir. K vitamini ile de hafızayı destekler, unutkanlığa bağlı sonuçları en aza indirir. Vücut için en önemli vitaminlerden olan B vitaminini bünyesinde bulunduran roka, düzenli tüketildiğinde bu ihtiyacın % 80’ini karşılar. Bu kadar faydalı bir bitkiyi evinizde yetiştirmeyi hiç düşündünüz mü? Balkonda roka yetiştiriciliği ile ilgili bazı hususlara değinerek sizde kendiniz saksılarda bu bitkiyi yetiştirebilirsiniz.

Balkonda Roka Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda roka yetiştiriciliği için öncelikle saksımızı içine verimli topraklardan koyarak hazırlayalım. Aldığımız roka tohumlarını toprağın üzerine serpelim. Daha sonra bu tohumların üzerine çok ince olacak şekilde toprak atalım ve can suyunu verelim. Yaklaşık 1 hafta sonra tohumlar çimlenmeye başlar. Burada ortamın sıcak olmasına özen gösterin. Özellikle gün ışığını alması çok önemlidir. Aksi durumda çimlenme süreci uzayacaktır. Her sabah düzenli olarak erken saatlerde sulayın ve bu işlemi sürekli yapın. Yaklaşık 40 gün sonra rokalar istenilen seviyelere gelecektir. Balkon çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. İki durumda da roka zarar görür. Bu bilgiler ışığında düzenli bir bakım yaparsanız çok iyi hasat elde edersiniz.

Roka Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Roka ekimi aşırı soğukların bittiği ve sıcaklıkların henüz tam olarak başlamadığı Mart ayı ekim için en uygun ay olarak bilinir. Bu zamanda ekilen roka tohumları, çok verimli ve o kendine has tadı ile ürün vermeye başlayacaktır.

Balkonda (Saksıda) Roka Yetiştiriciliği

Ekimi Yapılacak Rokanın Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Ekim yapılacak roka toprağı önceden hazırlanmış olmalı ve ince toprak halini almış olması gerekir. Verimli olması için zengin içerikli toprak koymanızda fayda vardır.

Roka Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda roka yetiştiriciliği oldukça basit ve zevkli bir iştir. Toprakla uğraşmak ve ürünün gelişimi gözlemlemek olağanüstü bir durumdur. Bu sürecin daha verimli olması için mutlaka toprağa gübre ekleyin.

Roka Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Roka yetiştiriciliği genellikle balkonlarda yapılmaktadır. Çünkü ısı dengesinin en iyi olduğu alanlardan biridir. Ve Oksijen alan, gün ışığı alan bir yer olduğu için insanların tercih ettiği ilk yerdir.

Ekilen Rokanın Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Roka tohum ekiminden itibaren günlük olarak her gün sulanmalıdır. Çünkü rokanın % 90’ı su olduğu için suyu oldukça sever.

Balkonda (Saksıda) Roka Yetiştiriciliği

Ekilen Rokanın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Roka tohumları Mart ayı gibi ekilir ve yaklaşık 10 günde çimlenme başlar. Bu süreçten sonra dagübre ve su desteği ile birlitke 30 gün sonra ürünler olgunlaşmaya başlar. Biraz daha beklenebilir ama istenirse ilk hasat bu dönemde yapılabilir.

Roka Tohumu ve Fide Fiyatları

Roka tohumu paketler halinde satılır ve 2 graamlık paketler yeterli fide alımı için idealdir. Fiyatları ise oldukça düşüktür.

Rokanın Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda roka yetiştiriciliği yapmakla birlikte ürünün hasat miktarı da önem kazanır. Genellikle çok verimli geçer ve sofralarınızı süsleyecek kadar ürüne sahip olursunuz.

Balkonda (Saksıda) Roka Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir