Konuşmak, insanın etkili bir şekilde kendini ifade etme yöntemidir. Ancak herkes etkili konuşma yeteneğine sahip değildir. İş hayatında ve özel hayatta etkili olmak için, etkileyici konuşmak oldukça önemli bir yere sahiptir.
Hazırlık Yapmak Oldukça Önemli
Etkili bir konuşma için ne söyleyeceğiniz, ne iletmek istediğinizle alakalı hazırlık yapın. Planlı bir konuşma ise bir metin üzerinden konuşma yapmanız gerekiyorsa pratik yaparak başlayabilirsiniz. Plansız ve hazırlık yapmadan bir konuşma gerçekleştirecekseniz, konuşmada değineceğiniz noktaları konuşmadan önce kafanızdan geçirmenizde yarar var.
Göz Teması Kurmaya Çalışın
Etkili bir iletişim için konuşurken göz teması kurmak oldukça önemlidir. Karşınızdaki kişileri konuşmanızdan etkilenmesini ve söylediklerinizde inandırıcı olmayı istiyorsanız konuşurken mutlaka göz teması kurmalısınız.
Beden Dilinin Önemi
Etkili bir iletişim için jest ve mimikler oldukça önemlidir. Karşınızdaki kişi ile ilk karşılaşmadan itibaren, oturduğunuz pozisyon, el sıkışma tarzınız, konuşurken baktığınız ve durduğunuz yön bile etkilemenin ve duygu ile düşünceleri karşı tarafa iletmenin oldukça etkili bir yoludur.
Ses Tonunuza Dikkat Edin
Konuşmanız sırasında etkili olan diğer bir unsur ise ses tonunuzdur. Doğru noktalarda nefes alıp, doğru yerlerde vurgu yapmaya ve tane tane konuşmaya dikkat etmelisiniz. Ses tonunuz duygu ve düşünceleriniz konusunda karşı tarafa ipucu vermektedir. Bu nedenle heyecanlı, üzgün ya da stresli olduğunuz zamanlarda ses tonunuzu bulunduğunuz ortama göre ayarlamalısınız. Yüksek sesli ve kısık sesli konuşmamaya özen göstermelisiniz.
Konuşurken Vermek İstediğiniz Mesajdan Uzaklaşmayın
Anlattığınız şey hakkında karşınızda bıraktığınız etki ve dinleyen kişilere vermek istediğiniz mesajı konuşmadan önce düşünün. Farklı konulardan bahsederek asıl konudan uzaklaşmak dinleyicinin dikkatinin dağılmasına ve sizin vermek istediğiniz mesajın karşı tarafa ulaşmamasına neden olur. Konuşmanıza devam ederken, vermek istediğiniz mesajın dışına çıkmamaya özen gösterin.
Sözü Çok Uzatmayın
Gereğinden uzun konuşmalar, karşı tarafın dikkatinin dağılmasına ve sizin inandırıcılığınızı kaybetmenize neden olur. Lafı uzatmamaya, vermek istediğimiz mesajı iletmeye çalışmaya ve dinleyicinin ilgisinin sizin üzerinizde olmaya çalışmalısınız. Konuşmayı uzattığınız durumlarda dinleyici ilgisini kaybederek farklı yerlere ilgisini verecek ve konuşmadan uzaklaşacaktır. Mesajını vermenizin mümkün olmadığı bu durum dinleyici için de oldukça zor bir durum olacaktır.
zaten konuşma sırasında göz temasından kaçınmanız yalan söylediğiniz veya sözlerinizin altında başka bir neden yatıyor anlamına gelebilir.